Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az airsoft fegyverek

2011.09.20

 Az airsoft nagyon összetett és igen bonyolult szabályokat felölelő csapatjáték. Összetettsége is összetett, egy jó airsoft játékosnak ismernie kell az airsoft fegyverek típusait, azok tulajdonságait, megfelelő használatát, a jó játékosnak ismernie kell a játék írott és íratlan szabályait is. Gyakori hiba, hogy az emberek nem ismerik az airsoft és a paintball közötti különbséget, pedig a kettő között óriási különbségek vannak.

Airsoft és paintball

A két játék között sok nagymértékű különbség van, sokan mégsem tudják megkülönböztetni a két játéktípust. Nézzük a legjellemzőbb különbségeket;

1.       Az airsoft fegyverek lövedéke és a paintballban használt lövedék különbsége a legszembetűnőbb. A paintballban festéklövedéket használnak, így, ha valakit találat ér, ha akar, ha nem ki kell állnia, viszont az airsoft fegyverek lövedéke nem hagy nyomot, így csak a játékosok becsületé múlik, hogy felvállalják-e a találatot. Az airsoftban műanyag golyókat használnak, ezekkel amúgy óvatosan kell bánni, mert könnyen nagyon komoly sérülést okozhatnak, pont ennek a kivédésére hozták a védőfelszerelésekhez kapcsolódó szigorú szabályokat.

2.       A másik még laikusoknak is könnyen szembetűnő különbség a fegyverek közötti eltérések. Az airsoft fegyverek előállításánál, kialakításánál a minél élet hűbb megjelenésre törekszenek, a fegyverek kinézete, súlya és használata is a minél pontosabb rekonstrukció nevében van kialakítva. A paintballban használt fegyvereknél ez nem jellemző.

3.       A két játék szülőhazája is teljesen más, míg a paintball az USA-ból származik, addig az airsoft játékot Japánban találták és fejlesztették ki.

4.       Ahogy a fegyverek mások, úgy a lövedékek is, ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy az egyik hagy nyomot a másik nem, hanem a kettő röppályája is különböző. Az airsoft fegyverek hatótávolsága 30-40 m körül van, és a lövedék egyenesen repül végig a pályáján. A paintballban használt fegyverek hatótávolsága is rövidebb és a lövedék röppályája ívelt. 

airsoft-fegyverek.jpg

Az airsoft fegyverek fajtái

Az airsoft fegyverek választéka nagyon széles, ennek oka, hogy az életben is használt fegyvereket reprodukálják, és ahogy azok is sokfélék így az airsoft fegyverek is változatosak.

-          A kézi fegyverek és alacsonyabb teljesítményű sorozatfegyverek tartoznak az első csoportba. Ezeknél a motoros tár alkalmazása tilos. Sok típus tartozik ebbe a kategóriába, sörétes puskák, hadi puskák, géppuskák…

-          Az airsoft fegyverek második csoportja a mesterlövész fegyverek kategóriája. Ezek távcsövesek, sorozatlövésre nem alkalmasak, használatuk fontos szabálya, hogy 20 m-nél közelebbről nem használhatóak. Az ilyen típusú airsoft fegyverek használata csak a 18 évet betöltött személyeknek engedélyezett.

-          Külön kategóriába sorolandóak a nagy teljesítményű, sorozatlövéses támogató airsoft fegyverek.

-          A gránátok, gránátvetők és aknák használata a leginkább korlátozott, csak a játékszervező engedélyével lehetséges bevetésük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.